Energieffektiv belysning

Hensikt

Velge belysningsløsninger som reduserer energibruk. LED-lys har et svært godt lysutbytte per Watt og kan redusere energiforbruket til belysning med opptil 80 %.

Kostnadsestimat

  • Det koster kr 13 750 å bruke (innkjøp av pære + strømforbruk) 50 LED lyspærer i 25 000 timer (2,85 år)
  • Det koster kr 24 900 å bruke (innkjøp av pære + strømforbruk) 50 sparepærer i 25 000 timer.
  • Dersom de 50 lyspærene er på 30% av tiden, vil det gi en årlig besparelse på 1 174 kroner.

Energiforbruk

  • Tiltaket reduserer energiforbruket med 6 kWh/m²/år.

eksempelhuset vil dette tiltaket redusere energiforbruket med 950 kWh i året.

Hvorfor nå?

Når kunden allikevel skal skifte belysning er det gunstig å velge riktig løsning som en profesjonell elektriker kan installere. En god løsning kjennetegnes av:

  • Tilstrekkelig lysmengde
  • God lysfarge
  • Lysene blender ikke
  • Det blir lys der det er behov for det
  • Jevn belysning uten mørke områder

Viktig å huske

Tiltaket er todelt. En del går på å skifte ut eksisterende belysning med en løsning som har høy energieffektivitet. Den andre delen er å sørge for at lys ikke står på når det ikke er behov for det.

Det finnes et stort utvalg av energieffektiv belysning basert på lysstoffrør og LED. Disse pærene bruker betydelig mindre energi enn tradisjonelle glødelamper og halogenpærer. LED og sparepærer har i tillegg vesentlig lengre levetid. Det finnes lys med forskjellige fargetoner og kunden kan velge dette selv. Skjerm på lys vil også påvirke fargen på lyset. Lumen angir hvor mye lys en pære gir, og Watt angir hvor mye strøm den bruker. Energieffektiviteten på en pære angis i Lumen/W. T5 lysstoffrør har rundt 100 Lumen/Watt, mens nye LED-systemer kan leveres med høyere ytelse.

Informasjon til håndverker

Ved installasjon av ny belysning vil det være hensiktsmessig å vurdere et styringssystem for lyset. Oppdeling av hvilke lyskilder som er på samme kurs er viktig å tenke på for å få til god styring. En bevegelsessensor kan enkelt styre lyset på for eksempel bad og toalett. Mange lamper og armaturer kan leveres med innebygget bevegelsessensor. Det finnes også styringssystemer som utnytter dagslyset ved å dimme ned lysstyrken og dermed spare energi.

Muligheter og prinsipper

For hotellrom er det i dag vanlig med en «hovedbryter» som dørens nøkkelkort står i, for å aktivere lys og andre tekniske funksjoner. Ved installasjon av ny belysning og elektrisk anlegg er det enkelt å lage en slik hovedbryter ved utgangsdøren som sørger for at boligen går i «hvilemodus» når det ikke er noen tilstede.

Henvisninger

Oppdatert 10.11.2015

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *