Naturlig ventilasjon

Termisk oppdrift og vind er de viktigste drivkreftene for naturlig ventilasjon, og derfor vil luftmengdene variere med værforholdene.

Varm luft som stiger kan skape luftbevegelse i naturlig ventilerte boliger når det er kaldere inne enn ute. Vindsug ved utløpet av ventilasjonskanalene er den andre viktige drivkraften for naturlig ventilasjon. Også vindtrykk ved friskluftinntakene bidrar til å skape luftbevegelse.

Med naturlig ventilasjon er man helt avhengig av at det er naturlige drivkrefter tilstede. Det er ikke alltid tilfelle. Naturlig ventilasjon fører til kald trekk og det er umulig å gjenvinne varmen i ventilasjonslufta. Det er ikke mulig å oppfylle minstekravene til ventilasjon og energieffektivitet i TEK17 med kun naturlig ventilasjon.

KRAV TIL VENTILASJON I BOLIGER (BYGGTEKNISK FORSKRIFT)

  • § 13-2 (1) Boenheter skal ha ventilasjon som sikrer en gjennomsnittlig frisklufttilførsel på minimum 1,2 m³ per time per m² gulvareal når boenheten er bebodd.
  • § 13-2 (2) Soverom skal tilføres minimum 26 m³ friskluft per time per planlagt sengeplass når rommet er i bruk.
  • § 13-2 (3) Rom som ikke er beregnet for varig opphold skal ha ventilasjon som sikrer minimum 0,7 m³ friskluft per time per m² gulvareal.
  • § 13-2 (4) Kjøkken, toalett og våtrom skal ha avtrekk med tilfredsstillende effektivitet.

MER OM VENTILASJON I BOLIGER

Balansert ventilasjon med varmegjenvinning

Du bør forbedre ventilasjonen når du etterisolerer og tetter

Mekanisk avtrekksventilasjon

Hybrid ventilasjon

Slik går du fram for å ettermontere balansert ventilasjon

Ett svar til “Naturlig ventilasjon”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *