Termografering

Termografering viser temperaturen på bygningens overflater. Dette kan du bruke til å finne ut om bygget har luftlekkasjer eller manglende isolasjon

Termografering brukes gjerne i kombinasjon med trykktesting for å finne ut om bygget har punkter med stort varmetap.  Termografering gjøres med et såkalt IR-kamera som fanger opp infrarød stråling.  Kameraet tar et bilde hvor de infrarøde strålene er gjort om til temperaturer. Temperaturforskjellene vises ved hjelp av ulike farger.

Det er best å termografere om vinteren

For å kunne termografere må det være forskjellig temperatur inne og ute.  Jo større forskjellen er, desto bedre blir termografiet.  Best resultat får du derfor hvis du termograferer et bygg om vinteren eller sent om vinteren.

Finner svake punkter uten å åpne konstruksjonen

Fordeler med termografering er at man finner svake punkter i boligens konstruksjon uten å måtte åpne eller skade boligen. Termograferingen viser hvor du bør tette eller forbedre isolasjonen.  Ved hjelp av termografering kan huseieren få et godt faglig grunnlag for å bestemme seg for tiltak som kan gjøre boligen mer energieffektiv.  Termografering kan også brukes til kontroll av overoppheting i elektriske anlegg.

Se også

 

De mørke feltene på bildet viser punkter med stort varmetap. Det ene punktet viser at bindingsverket i tre leder mer varme enn det isolasjonen gjør. Oppe i hjørnet er det en luftlekkasje som skyldes at vindsperren er utett akkurat der.

TRE GRUNNER TIL Å TERMOGRAFERE ET BYGG:

  • Gjør det mulig å finne problemområder uten å gå inn i konstruksjonen
  • Avdekker hvor det er behov for bedre tetting eller isolasjon
  • Danner grunnlag for tiltak som kan spare energi i bygget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *