Trykktesting

For å forsikre deg om at bygget er tett nok må du utføre en trykktest som viser lekkasjetallet for bygget. Her kan du lese hvordan du gjør en slik test.

Både teknisk forskrift og standarden for passivhus stiller krav til hvor lavt lekkasjetallet for bygget skal være når det står ferdig. Lekkasjetallet er altså et mål på hvor tett bygget er og måles ved hjelp av en trykktest. Her kan du lese hvorfor det er viktig at bygget er tett og har et lavt lekkasjetall

Hva er lekkasjetall?

Lekkasjetallet viser hvor mange ganger luften skiftes ut per time når det er et over- eller undetrykk på 50 Pascal (Pa). Har en leilighet et volum på 100 m3 og et lekkasjetall på 1, tilsier det at det ved et overtrykk på 50 Pa lekker bygget 100 m3 luft i timen. Hvis  bygget det har et lekkasjetall på 2 lekker det 200 m3 luft i timen.

Krav til lekkasjetall i byggteknisk forskrift og i standarden for passivhus

 

 Type bygg  TEK 10 (før 1.1.2016)  TEK 17 (og TEK 10 etter 1.1. 2016) *  Passivhus (NS3700/NS3701)
 Småhus  2,5  0,6  0,6
 Rekkehus  2,5  0,6  0.6
Næringsbygg, boligblokker og andre  bygg  1,5  0,6  0,6

Lekkasjetallet er oppgitt som n50 = målt luftlekkasje/volum

* 0,6 er kravet som gjelder ved tiltaksmetoden, og det nivået  som ligger til grunn  for beregning av rammekravet.

Måling av lekkasjetall

Det er mulig å benytte to målemetoder for å finne lekkasjetallet. Begge metodene krever bruk av utstyr.

1. Standardisert målemetode

Standardisert metode (blower door-målinger) brukes vanligvis av spesialiserte firmaer som ferdigkontroll før innflytting.

2. Forenklet målemetode.

Forenklet metode brukes ofte av mindre byggefirmaer og arbeidslag for å finne punkter hvor det er luftlekkasjer og som må tettes bedre. Metoden brukes også til ferdigkontroll.

Uansett metode er det en vifte som skaper et kunstig over- eller undertrykk i bygget. Mengden luft som suges ut eller blåses ut i løpet av en time viser hvor mye luft bygget lekker.

Bildet viser en Blower Door som brukes til å måle lekkasjetallet ved hjelp av en standardisert målemetode. Foto: Rambøll

Oppdatert 28.03.2018

DETTE MÅ DU SJEKKE FØR DU TRYKKTESTER ET BYGG:

 • -Lukk alle vinduer, dører, ventiler og andre åpninger
 • -Teip igjen eller steng avtrekk fra kjøkken og våtrom
 • -Steng spjeldet til skorsteinen
 • -Sjekk at det er vann i vannlåser, for eksempel i slukene på bad og vaskerom
 • -Varsle alle på byggeplassen om at du skal trykkteste slik at ingen åpner dører eller vinduer mens du måler

7 svar til “Trykktesting”

 1. Hei,

  Ser dere har skrevet at kravet i henhold til TEK17 er 0.6 på lekkasjetall. Om dere ser i TEK17 § 14-3, så står det at minimumskravet for alle bygninger forutenom bygg med laftede yttervegger skal ha et lekkasjetall på < 1.5.

  Har dere skrevet feil eller tolker jeg TEK17 feil?

  Mvh,
  Anders

 2. Hei! Trykktesting av hus. Byggefirma har bygget eit hus for meg og det vart trykktesta når det var ferdig plastret. Før dei begynte å innrede med plater, straum, rør osv.
  No er dei ferdig med huset og eg lurte på om det kom nokon for siste trykktesting, men da seier dei at dette er dei ferdig med. Er dette rett at trykktestingen vart gjort når dei var ferdig å plastre og ingenting meir? Når alle håndverkerene er ferdig så tenkte eg at det var vanlig å ta den siste trykktesten?

  1. Hei Tormod!
   Er nok ikke noe fasitsvar her, men trykktesting skal gjøre iht. NS-EN 13829 – Bygningers termiske egenskaper – Bestemmelse av bygningers luftlekkasje – Viftetrykkmetode.

   På hjemmesiden til Energibygg AS (en av flere leverandører av slike tjenester):

   «Ved nybygg, kan det være lurt å trykkteste konstruksjonen ved etablert vindsperre. På den måten kan man avdekke lekkasjer mens det ennå er enkelt å gjøre utbedringer. Kravet til tetthet gjelder likevel ferdig bygg og testingen utføres derfor ofte nært ferdigstillelse.»

   Mvh TorB

   1. Så når byggefirma trykktestet så er det greitt å gjøre dette etter plastring og ikkje meir? Me veit ikkje lekasjetalla etter at bygget vart ferdigt. No kan ein vel ikkje trykkteste etter at me har flyttet inn?

    Byggefirma sjølv har utført trykktestingen som eit anna firma godkjenner. Er dette innanfor?

    1. Trykktesting av eksisterende bygg (også etter innflytting) kan gjøres hele året så lenge værforholdene er noenlunde stabile. Men du må nok selv dekke kostnaden. Det har tidligere vært en sertifiseringsordning (NEMKO) av «byggkontrollør- tetthetskontroll og termografering», men denne er nå avviklet. Det er innafor at byggefirmaet selv gjør dette så lenge et annet firma har godkjent (avhengig kontroll).

     1. Den sertifiseringsordningen burde ikke vært avviklet. Det jukses veldig mye ved oppsetting av nye bygg. Har selv fått erfare erfare det meste.
      Jeg kjøpte selv leilighet på 67 kvm høsten 2017. etterhvert oppdaget vi at det trekte veldig ved vinduene. Rev av listverk på et av vinduene og der var det null isolering. Kun små klatter med skum for å holde vinduet på plass. dette er en firemannsbolig og de andre beboerne syns også det var var veldig kaldt i boligen.
      Jeg fikk tak i trykktestetallene for 2 av leilighetene og de var innenfor kravet på 2,5. Den var også godkjent av en uavhengig part. Trykktestingen ble gjort av byggmesteren som satte opp bygget.
      Vi sendte trykktestrapporten til et firma som driver med termo/trykktesting. De konkluderte med at trykktesten som var gjort her, ikke var gjort etter forskriftene i norsk standard. Det manglet også flere vesentlige opplysninger også.
      Vi engasjerte de til å ta både trykktest og termofotografering av hele huset 2,5 år etter vi flyttet inn. Resultatet er nedslående. Vi har ikke fått rapporten men han som utførte dette ristet på hodet og sa ,,her var det mye blått. Trykktestresultatet var på over 4.
      Så det er veldig moro å kjøpe seg katta i sekken….
      vi har advokat på saken og han vil sende inn rapporten og reklamere på dette.
      Men jeg syns at slike kontroller er så viktige og at det er uavhengige firma som bør utføre slike tester. Det bør være mye strengere kontroller på hvordan boliger blir bygget i dag. Det hjelper ikke å få flere strengere tekniske krav så lenge det ikke blir kontrollert godt nok.
      Jeg ringte til og med teknisk avd bygg i kommunen og fortalte om hva vi har opplevd. De ble glad jeg ringte sånn at de kan følge med på slike useriøse byggefirmaer fremover.
      Så hva kan man så gjøre for å få strengere regler på kontroll av bygninger/boliger som settes opp?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *